De Gulle Lach is op dreef

LOENEN – Veel is er de laatste jaren veranderd op het podium, maar een gezellige klucht blijft boeien. Dat hebben de acteurs van de Loenense toneelvereniging De Gulle Lach zaterdag en maandag in wel De Brink in Loenen laten zien. Met veel succes werd de komedie De Tamme Kastanje opgevoerd. De belangstelling was weer groot.

Dit keer was gekozen voor het stuk De Tamme Kastanje van de Drentse schrijver Arend Takens. Voor de spelers wel een extra belasting omdat Takens het stuk in het Drents dialect heeft geschreven en nogal sterk afwijkt van het Oost-Veluws dat in Loenen en omgeving wordt gesproken. De rollen (voor het merendeel in dialect) werden prima gespeeld en gesproken.
De Gulle Lach verrast het publiek ieder jaar weer met een fraai decor. Ook dit jaar. Het eerste deel speelde zich af in de huiskamer van de familie Veldhuis en het tweede bedrijf op een camping. In korte tijd toverden de spelers een campingtafereel op het podium compleet met caravan.

De regie werd gevoerd door Hannie Jans, die al vele jaren bij deze club heeft gespeeld en het klappen van de zweep kent. Zij bracht veel actie in het spel. Eén van de hoofdrollen was voor Arend Jan Hammink als Gezienus Veldhuis, de eigenwijze echtgenoot die niks wil weten van vakantie houden en zeker niet met een caravan op een camping. De rol was hem op het lijf geschreven. Hij blijkt een oude snoeper te zijn, want hij draait om als een blad aan de boom als hij hoor dat bij de camping op een deel is waar de gasten bloot recreëren. Wilma Pels is Gees zijn echtgenote, die flink wat te stellen heeft met haar wispelturige man. Jan de Jong speelt de buurman, die nog al eens op bezoek komt om wat te lenen, maar voor Gezienus ook wel goede tips heeft.
Gees is op de bridgeclub en heeft een paar vriendinnen (Petra Gerritsen, Ria Steenkist en Patricia Groenhof) die haar het hoofd op hol hebben gebracht met hun vakantieplannen. Gees wil ook op vakantie. De zoon (Sander Nijhof) heeft ook een flink aandeel in de problemen van zijn vader. Fraai uitgedost als ‘naakte’ vrouwen komen de zoon en buurman op de camping, om daar wat stampij te maken. Het zag er allemaal bijzonder komisch uit.
Er is ook nog een campingbeheerder die wordt gespeeld door Timon Luesink en hij heeft ook nog een dubbelrol als Hans de verpleger. Grietje Uittenboogaart speelt ook twee rollen: Roelie zijn vrouw en de verpleegster.
Thea van Oorspronk was de soufleuse, de grime werd verzorgd door Ria Stuyvenbelt en Sophie Thissen en speaker was Syta Hammink.De DJ’s The Crazy Brothers zorgden voor een gezellige afsluiting van wederom een geslaagd Loenens toneelavondje

_DSC0795_DSC0818_DSC0908_DSC0847_DSC0793_DSC0864

Bron: Regiobode 

Foto’s: Han Uenk